Esittely

Työskentelen Pohjois-Karjalan Rajavartiostossa ylirajavartijana/koiranohjaajana. Olen aloittanut Rajavartioston palveluksessa vuonna 1983. Tällä hetkellä toimin työni puolesta aktiivisesti yhteistyössä Itä-Suomen läänin poliisikoiraohjaajien kanssa.

Vuosina 1987-89 olin YK-joukoissa, jolloin lähemmin tutustuin suojelun saloihin. Silloin käytin työssäni koiraa (SA Polle) oikeissa tilanteissa ja huomasin, että tämä oli se "mun juttu".

Ensimmäinen oma saksanpaimenkoira oli Linnanhaltijan Gagarin (synt. -94), josta sittemmin tuli Valioluokan rajakoira. Gagarin kanssa suoritettiin JK1 kansallisissa lajeissa.

Vuonna -97 tuli taloon Russpelz Aleks. Aleksin saavutuksia olivat mm. SPL SM2 -00, Wusv MM-edustukset: Wavre -00 ja Maribor -01.

Russpelz Fhirra tuli vuonna -01. Fhirran saavutuksia ovat SPL SM1 -05, Wusv 13 sija Haguenaussa, Ranskassa, sekä SPL SM3 -06, Wusv MM-edustus Randersissa, Tanskassa.
Fhirra on kennel Fluss-Strandin kantanarttu, joka on emänä A-, F- ja I-pentueissa.

Aleksin ja Fhirran on kouluttanut vain yksi maalimies, Jari Vihersalo (kennel Russpelz).

Sittemmin taloon on tullut Russpelz Hjalk (SchH3 ja SM osallistuja -07 ja -08), sekä Russpelz Ixa (SchH3, valioluokan rajakoira; omistajana Rajavartiolaitos).

Vuosina 2009 ja 2010 osallistuin SPL SM-kisoihin kasvatillani Fluss-Strand Agilalla (nyk. ohjaaja Tuomas Wallius). Tämän hetkiset kisakoirani ovat Fluss-Strand Elysee ja Fluss-Strand Faldo. Elysee "Elli" on J- ja K-pentueideni emä. Faldo palasi takaisin minulle vuonna 2010. Faldon kanssa saavutimme pronssia SPL SM-kisoissa vuonna 2013 ja edustimme Suomea Philadelphiassa.

Olen saanut paljon vaikutteita tapaani kouluttaa koiria Jan Kokxilta ja Jari Vihersalolta. Heidän kanssaan yhteistyö jatkuu edelleen tiiviisti. Olen pätevöitynyt SPL maalimieheksi v. 1998.

Kasvatustavoitteena minulla on terve, toimiva saksanpaimenkoira, jonka kanssa on hyvä työskennellä ja harrastaa.

Lieksassa 05.09.2013
Esko Nykänen